Gadget til din bil – Adaptiv fartpilot


Flere og flere danskere bruger efterhånden fartpilot, når de kører bil. I USA har fartpiloten længe været en tro følgesvend på de store og langstrakte Highways, der snoer sig i uendelighed på tværs af land og by. Faktisk så den første bil med fartpilot dagens lys allerede i 1958. Der er sket en del siden da, og i dag er fartpiloten et intelligent system, der øger sikkerheden i trafikken og tilmed kan spare os for en masse penge.

I dag kommer mange nyfabrikerede biler med indbygget fartpilot, så står du og overvejer om din næste bil skal indeholde fartpilot, skal du ikke kigge længe hos de forskellige forhandlere for at finde frem til en model, der opfylder din krav. Sørg dog altid for at tage grundig snak med forhandleren inden du investerer i en bil med fartpilot, da de findes i forskellige udgaver.

Forskel på adaptiv og traditionel fartpilot

Traditionelt set fartpilotens primære og eneste funktion at være hastighedsregulerende. Det vil sige at med en traditionel fartpilot kan du indstille den til at holde en konstant fart under din kørsel, men ikke så meget mere.

Fartpiloten afbrydes manuelt, eller når du bremser ned. Det har ændret sig. I dag vælger mange at investere i en såkaldt adaptiv fartpilot, der udover at regulere din hastighed, også har indbyggede sensorer, som opfanger trafikken omkring dig.

En adaptiv fartpilot regulere din hastighed i forhold til den øvrige trafik, hvilket vil sige at den sørge for at holde afstand til forankørende og accelerere op eller ned alt efter hvor tæt trafikken er. Kører du på en biltom motorvej vil den accelerere op, med mindre du fortæller den, at den skal holde farten, og ved tæt trafik accelererer den ned så sikkerhedsafstanden opretholdes.

Den har også en funktion som skal sikre dig mod kollision, hvilket vil sige at hvis du ikke når at reagere ved en mulig kollision, så foretager fartpiloten en opbremsning for dig.

Den adaptive fartpilot er altså en udvidelse af den traditionelle fartpilot, og garanterer en mere sikker og afslappet kørsel, der fordeler opmærksomheden på trafikken mellem dig selv og bilen.

Pendlerens bedste ven

Netop fordi den adaptive fartpilot er i stand til at aflæse trafikken, er den også populær blandt pendlere og ved kørsel på lange strækninger.

Hvor den traditionelle fartpilot ganske vist regulerer din fart og aflaster speederfoden, så kan den i visse tilfælde også ende som en sovepude, der neddrosler din opmærksomhed ved lange strækninger og kørsel uden de alt for store udsving i trafikken.

Derfor er den adaptive fartpilot på mange måder den ivrige pendlers bedste ven. Den sørger for at du overholder fartgrænsen og aflaster din aktivitet på speederen, men den sørger samtidig også for at have et vågent øje ved både tæt og ensformig kørsel.

På tidspunkter hvor din opmærksomhed svigter, tager den adaptive fartpilot over. Det betyder selvfølgelig ikke, at man som billists blot kan læne sig tilbage og efterlade al arbejdet til bilen.

Den intelligente fartpilot skal snarere ses som en aflastning og en hjælp til din og andres sikkerhed.

Penge at spare

Udover at være pendlerens bedste ven, er fartpiloten også et middel til at spare penge og brændstof. Den hastighedsregulerende funktion, der opretholder en stabil og ensartet fart betyder at du sparer penge mens du kører.

Hyppige udsving i fart og op- og nedgasning slider på dit brændstofforbrug og betyder derved også flere stop ved benzintanken. Tests har vist, at hvis du udnytter fartpiloten fuldt ud og holder en stabil hastighed, kan du nedjustere dit brændstofforbrug med 5-10%.

Fabriksmonteret eller eftermonteret fartpilot?

Som sagt kommer flere og flere biler med indbygget fartpilot. Er din bil imidlertid ikke udstyret med en fartpilot er der stadig hjælp at hente.

Mange autoværksteder og forhandler tilbyder i dag eftermontering af fartpilot. Og har man mod på det er der også mulighed for at købe en fartpilot og selv montere den. På nettet findes der flere sider som sammenligner pris og udbud, så du sparer tid i din søgning.

Du kan også tage et kig her https://autospecialist.dk/fartpilot/, hvor de tilbyder at du kan få 3 priser på eftermontering af en traditionel eller adaptiv fartpilot.

Har man tidligere købt ny bil, ved man, at alt ekstraudstyret er den største pengesluger. Derfor kan den fabriksmonteret fartpilot også ende ud med at være dyrere, fordi ekstraudstyret som bekendt ofte kommer i pakkeløsninger. Fordelen er selvfølgelig, at fartpiloten helt specifikt er tilpasset bilen.

Ved en eftermontering kan man ende med at spare penge, men der skal man til gengæld være opmærksom på, at man får en fartpilot der er kompatibel med bilmodellen. Og når først fartpiloten er monteret, vil du som bilist ikke mærke forskel på om den har været fabriksmonteret eller eftermonteret. Derimod vil du med stor sandsynlighed aldrig vende tilbage til kørsel uden fartpilot.

 

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *